Laboratorium

Merels dierenkliniek beschikt over een modern in house laboratorium. Hierdoor is snelle en uitgebreidere diagnostiek mogelijk en is het eerder mogelijk om een goede behandeling voor uw huisdier in te zetten. Bij de meeste in house diagnostiek krijgt u dezelfde dag nog de uitslag. In sommige gevallen is het nodig om een onderzoek te laten doen door een extern laboratorium.

Bloedonderzoek

Voor een bloedonderzoek hebben wij slechts 0,5 tot 1ml bloed nodig. Voor uitgebreidere onderzoeken is soms iets meer nodig. Het bloed halen wij uit een ader uit de hals of uit de poot.

Organen
Met ons in house laboratorium kunnen wij onder andere lever-, nier-, schildklier- en darmaandoeningen diagnosticeren. Hiernaast beschikken wij ook over de mogelijkheid om suikerziekte, ontstekingen en bepaalde tumoren op te sporen. Al deze onderzoeken duren slechts enkele minuten waardoor het de moeite is om op de uitslag te blijven wachten.

Virus
Door middel van een zogenaamde snaptest kunnen wij virusaandoeningen zoals Felv/FIV en kattenziekte bij de kat diagnosticeren. Bij de hond kunnen wij dit doen met het parvovirus. Al deze onderzoeken duren slechts enkele minuten waardoor het de moeite is om op de uitslag te blijven wachten.

Ontlastingsonderzoek

Met dunne ontlasting, veel persen of wormen kan een ontlastingsonderzoek uitkomst bieden. Door middel van een flotatietest kunnen wormen opgespoord worden. Flagellaten zoals Giardia kunnen gediagnosticeerd worden met behulp van een snaptest. Beide testen kunnen wij in huis uitvoeren.

Urineonderzoek

Een urineonderzoek is vaak erg belangrijk bij de diagnostiek van nier en blaasaandoeningen. Ook bij patiënten die veel drinken en plassen kan een urineonderzoek een uitkomst bieden in het diagnosticeren van de klacht. Wij willen graag verse urine hebben. Dit betekend urine die niet ouder dan 4 uur is en die in de koelkast bewaard is totdat het op de praktijk wordt gebracht. In de urine wordt o.a. gekeken naar het soortelijk gewicht, eiwitten, suiker, bloed, pH, leucocyten. Vervolgens wordt onder de microscoop de urine gecontroleerd en wordt gekeken naar rode en witte bloedcellen,  kristallen, cilinders en afwijkende cellen van de nieren of de blaaswand.

Microscopisch onderzoek

Bij problemen met de huid, oren, bloed, urine en ontlasting word vaak gebruik gemaakt van de microscoop. Onder de microscoop kunnen wij parasieten aantreffen die met het blote oog niet zichtbaar zijn. Ook kijken wij naar ontstekingscellen, bacteriën, gisten, schimmels en kristallen. Soms zijn aanvullende kleuringen van de preparaten nodig om bepaalde cellen beter in beeld te brengen.  Van bloed kunnen wij uitstrijkjes maken om te kijken of zich parasieten in de rode bloedcellen ophouden of om te witte bloedcellen te controleren.

Schimmelkweek

Wanneer uw hond of kat verdacht wordt van een schimmel infectie kunnen wij een schimmelkweek inzetten. De uitslag hiervan laat 5 tot 10 dagen op zich wachten. Wanneer de verdenking van een schimmel infectie groot is starten wij al direct met de behandeling.

Extern laboratorium

Voor uitgebreide en specialistische onderzoeken maken wij gebruik van de diensten van een extern laboratorium. Zo laten wij onder andere het onderzoek op biopten, tumoren, specialistische bloedonderzoeken, blaasstenen uitvoeren.

Laatste nieuws

20 december 2023
kerst en oud en nieuw praktijk gesloten
Met kerst en oud en nieuw is de praktijk gesloten
1 mei 2024
🐾 Even Voorstellen: Ramona Versterkt Ons Team! 🐾
Wij zijn blij dat we Ramona weer terug in ons team mogen verwelkomen.
22 december 2022
Winnaar Review Awards 2022
In december 2022 is Merels Dierenkliniek winnaar geworden van de review award.