Gebit
Het gebit van een kat is zeer belangrijk. Een kat is een jager, en moet met zijn gebit een dier kunnen vangen en dood kunnen maken om het vervolgens op te eten. Veel van onze huisdieren worden alleen binnen gehouden, of krijgen zo goed te eten, dat ze geen behoefte meer hebben om een muisje of een vogel te vangen. Daar is niks mis mee, aangezien er zeer veel katten zijn, maar de gebitjes worden hierdoor niet zo intensief gebruikt als ze zouden kunnen. Hierdoor zien we veel gebitsproblemen. Echter niet alle gebitsproblemen zijn voedings gerelateerd. Een deel is ook aangeboren.
Links gebit kitten en rechts gebit volwassen kat
Een kat begint met een melkgebit. Dit betekend dat een kitten boven aan elke zijde 3 snijtanden heeft 1 hoektand, en 3 kiezen. Onder zitten aan elke zijde 3 snijtanden, 1 hoektand en 2 kiezen. Als een kitten gaat wisselen, dan worden alle tanden en kiezen gewisseld, plus dat er zowel boven als onder nog 1 extra kies bij komt. Het wisselen van de tanden gebeurd tussen de 3 en 6 maanden leeftijd. Meestal gaat dit zonder problemen. Wel kan soms hierdoor een kat wat roder tandvlees krijgen. Iets moeilijker gaan eten (vooral als er een tandje los zit) en iets uit de mond gaan ruiken. Na het wisselen is dit weer helemaal over. De meeste tanden en kiezen worden ingeslikt en daardoor niet door een eigenaar gevonden.
Bij kittens zien we zelden problemen met het gebit. De problemen die voor kunnen komen zijn:
- te weinig tanden en kiezen
- Scheve stand van de tanden en kiezen
- Het blijven staan van 1 of meerdere hoektand (en)
- Onderbeet of overbeet
Bij volwassen katten zien we echter geregeld problemen met het gebit. Cariës zoals wij die kennen komen bij een kat niet voor. Wel zijn er veel andere aandoeningen die pijn in de mond kunnen geven.
Problemen die wij geregeld zien bij katten zijn:
- FORL (Feline odontoclastic resorptive lesion)
- Ontstoken tandvlees
- Teruggetrokken tandvlees
- Gingivitis stomatitis complex
- afgebroken (hoek)tanden
FORL
Dit betekend dat net onder het tandvlees en op de rand van het tandvlees "gaatjes" ontstaan van de tand. De tand wordt daar als het waren opgelost. Hierdoor worden de wortel van de tand erg dun en kan de tand snel afbreken. Alle kiezen waarbij FORL is, moeten helemaal verwijderd worden. Als dit blijft zitten, is dit zeer pijnlijk.
Ontstoken tandvlees
Dit komt geregeld voor bij katten. Goede hygiëne van mond, onder andere door tanden te poetsen, kan voor herstel zorgen. Als dit gebit verwaarloosd wordt, kan het overgaan in erg teruggetrokken tandvlees.
Teruggetrokken tandvlees.
Hierbij ligt een deel van de wortels van de tanden en of kiezen bloot. Hierdoor zijn deze tanen en of kiezen zeer gevoelig en die worden daarom verwijderd.
Gingivitis Stomatitis complex
Dit is een steeds terugkerende ontsteking van het tandvlees en mondslijmvlies bij de kat. Meestal is al het tandvlees van vurig rood en zeer gevoelig. Katten eten meestal langzaam of kauwen zeer slecht.
Afgebroken hoektanden
Dit gebeurd meestal door trauma. Een hoektand die afgebroken is, krijgt een open verbinding met de wortel. Hierdoor kan er een wortelpuntabces ontstaan, wat zeer pijnlijk is. Laat daardoor een afgebroken hoektand altijd goed controleren bij de dierenarts.
Als een kat op de praktijk wordt aangeboden voor een gebitsbehandeling kijken wij altijd eerst uitgebreid in de mond, voordat een patiënt onder narcose gaat. Helaas kan een gebitje alleen onder narcose behandeld worden. Als de patiënt slaapt, wordt eerst het gebitje helemaal schoongemaakt en gepolijst, voordat het gebit door de dierenarts gecontroleerd wordt. Als extracties nodig zijn, worden die pas uitgevoerd na het schoonmaken van het gebit. Dit is om te zorgen, dat de bacteriën uit de mond, zo min mogelijk infecties kunnen veroorzaken. Alle tanden en kiezen die zeer slecht of gevoelig zijn en niet kunnen herstellen worden verwijderd.
Het gebit is schoon, wat nu?
Nadat het gebit schoon is gemaakt, is het belangrijk dat het ook zo lang mogelijk schoon blijft. Hiervoor is het zeer belangrijk dat de tanden van uw huisdier ook thuis schoon worden gemaakt. Het doel is om de vorming van tandplaque en tandsteen op tanden en kiezen te voorkomen, zodat een narcose voor een tandheelkundige behandeling bij de dierenarts minder vaak nodig is.
Om het gebit van uw huisdier schoon te houden zijn er verschillende mogelijkheden.
- Tandenpoetsen
Het beste is het poetsen van de tanden. Op deze manier wordt de meeste tandplaque verwijderd en krijgt het geen kans om tandsteen te worden. Om de tanden goed schoon te houden is 1 keer poetsen per dag nodig, 3 keer per week heeft al geen nut meer. Wij realiseren ons dat bij veel katten tanden poetsen niet te realiseren is.
- Dieet
Tegenwoordig bestaan diëten voor katten die een speciale structuur hebben waardoor de katten beter moeten kauwen bijvoorbeeld Royal Canin Dental en Hill's t/d
Hierdoor ontstaat een reinigend effect op de gebitselementen waardoor vorming van tandplaque en tandsteen wordt beperkt. Als uw kat dit goed wil eten, is dit eventueel een mooie eenvoudige manier om het gebit goed te onderhouden.
- Vet aquadent
Vet aquadent is mondwater voor huisdieren. Dit middel kan aan het drinkwater van uw huisdier worden toegevoegd. Het zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood en tandplaque minder snel zal ontstaan. Het mondwater kan het beste geleidelijk aan het drinkwater toegediend worden. Eerst een klein druppeltje en elke dag een klein beetje meer geven. Uw huisdier went dan aan de geur en smaak van het water waardoor hij/zij dit makkelijk zal drinken.